Viršu medus


Šogad bija viršu medus gads un šādiem ierakstiem- http://dravnieks.lv/2008/08/28/virsu-medus-nemaz-nebus/ nav vietas.
Dabā ļoti daudz kas notiek cikliski. Tas attiecas arī uz viršu medu. Ļoti reti ir divi labi viršu ienesumi pēc kārtas. Patiesi labi viršu gadi mēdz būt ar garāku starplaiku, reizi četros-piecos gados. Lai arī šis gads nebija viršu rekordgads, liekas, tas ir labākais pēdējā piecgadē.

Jau pagājušajā gadā novējoja pirmās vēsmas, ka šogad virsītis būs, jo 2014. tā nebija vispār. Ne tikai pavāji, maz vai ļoti maz, bet vispār! Tas atgadās vēl krietni retāk nekā reizi četros, piecos gados. Tātad “pendelei” jānāk atpakaļ.
Šī gada pavasaris cerību kaldināja par pārliecību – viršiem jābūt! Maijā un jūnijā bija pietiekami daudz nokrišņu un šis ir laiks, kad viršiem veidojas nektāriji. Augustā var būt brīnumjauks laiks un virši var ziedēt kupli, zili, sārti, bet ja vasaras pirmajā pusē nebūs mitruma, medus nav. Sevišķi tas attiecas uz sila viršiem. Vāciešiem ir teiciens “Virsim jūnijā kājas jābūt ūdenī”.
Viršu ziedēšanas laiks atnāca apmēram 10 dienas vēlāk kā ierasts un ar ļoti karstu laiku. Vasarai bija jāatdod jūnijā un jūlijā iekrājušies paŗādi. Virsim tik augstas temperatūras nav optimālas, bet tik un tā nomedoja pieklājīgi, tā kompensējot arī pērno “iztukšīti”.
Virši nav viegls ienesums. Pirmkārt, virsāji nav visur. Šajā ziņā man laimējies, jo dravoju lielākajā viršu masīvā- Ziemeļkurzemes mežos. Otrkārt- viršiem vajag sagatavot spēcīgas saimes (šādas saimes gan nepieciešamas visiem ienesumiem, bet vasaras otrajā pusē saimes attīstība iet lejup). Treškārt, viršu medu iegūstot aizkavējas ziemošana. Ziemošanas laiks dravniekiem ir ļoti dārgs, jo īsā laikā jāpadara ļoti daudz. Ceturtkārt, viršu medus apgrūtina ziemošanu, ir mazāka izvēle kārēm, kuras atstāt ligzdā. Piektkārt, viršu medus izdabūšana no šūnām saistīta ar papildus darbu- vai nu spiešanu vai rāmīšu apstrādāšanu struktūrjaucējā, lai medu varētu izsviest.
Tomēr ir vērts, jo viršu medus ir Latvijas medus karalis. Lai arī cena ir augstāka, tas ir ļoti pieprasīts. Spēcīgais aromāts, intensīvā garša un želejveida struktūra padara šo medu unikālu. Tas tiešām ir dabas brīnums, kā no viršiem, kuri aug tik pieticīgos apstākļos- smiltājos un purvos, tiek iegūts tik piesātināts un garšām bagāts produkts.
Par šī medus veselīgumu izvairīšos komentēt. Neticu apgalvojumiem, ka kādu šķirņu mediem piemīt spējas dziedēt konkrētas slimības, kā dažkārt var lasīt gan grāmatās, gan interneta resursos. Medus ir lielisks uztura bagātinātājs, ar vitamīniem, fermentiem, minerālvielām un pilnīgi “no dabas”, esmu pārliecināts, ka tā lietošana ir noderīga vispārējai organisma veselībai, bet konkrētu slimību ārstēšanai būtu jāatrod citi līdzekļi.
Lai kā, lielākā daļa viršu medus ēdāju šo medu iecienījuši visai vienkārša iemesla dēļ- tas garšo.

Bildes no maniem viršu laukiem.

Bite viršu ziedā

Lai viršu medu izmānītu no šūnām, rāmīti ieliek struktūrjaucēju.

Komentēt

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Mainīt )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Mainīt )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Mainīt )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Mainīt )

Connecting to %s